Brandveiligheid en rookmelders op Uilenstede

31 augustus 2006 | VERSTUUR | PRINT   

brandblusserVanaf volgende week gaat de firma Simplus alle blusmiddelen op de eenheden controleren. Dit is een jaarlijkse controle om te verzekeren dat deze dingen het doen als ze nodig zijn. Maar voordat je kunt blussen moet je eerst weten dat er brand is. Daarvoor dienen rookmelders, die nog altijd niet zijn geïnstalleerd op Uilenstede.

De VBU kreeg in 2005,  25.000 Euro van de zogenaamde ISV-gelden (provinciaal geld voor InterStedelijke Vernieuwing). Ze planden om dit te besteden aan vijf projecten. Twee van die vijf gingen niet door waaronder dus de aanschaf van rookmelders op alle eenheden op Uilenstede. De reden was dat het budget niet toereikend was hiervoor.

Men had aanvankelijk ingezet en budget gevraagd voor simpele rookmelders op batterijen. Maar volgens ingewijden zou dat op advies van de brandweer duurdere melders moeten worden die werken op het gewone stroomnet. Het nadeel van batterijenmelders is dat die  een keer per maand gecheckt moeten worden en dat de batterijen na een jaar vervangen moeten worden. Men was bang dat eenheden dat of niet deden, of vergaten er nieuwe batterijen in te doen.

Vandaag heeft het Uilenstede Nieuws maar eens contact opgenomen met de brandweer Amsterdam. Die waren hoogelijk verbaasd over het klaarblijkelijke rookmelderadvies voor Uilenstede. Rookmelders op het stroomnet zijn namelijk niet zo handig bij stroomuitval (en dus bij brand!). Zij raden gewoon rookmelders op batterijen aan. Op te hangen in de gangen, gezien de lengte van de gang waarschijnlijk twee of meer.

Aangezien de blusmiddelen op Uilenstede toch jaarlijks gecontroleerd (moeten) worden lijkt het uw Nieuws handig om dan meteen maar de batterijen van de rookmelders mee te nemen. DUWO en de VBU hebben toegezegd deze informatie in hun overleg mee te nemen.

De controle van de blusmiddelen op Uilenstede begint maandag 4 september en zal totaal ongeveer drie weken duren. De medewerkers krijgen sleutels van DUWO waarmee ze de eenheden kunnen betreden. Er hoeft dus niemand voor thuis te zijn. De controle van de haspels (brandslangen) vindt plaats d.m.v. lucht en zal dus niet hoeven leiden tot wateroverlast.

Bron: Uilenstede Nieuws

   Er zijn 5 reacties op
  Brandveiligheid en rookmelders op Uilenstede

 1. Webmaster  | 31 augustus 2006 om 15:45

  Zeg is de VBU nog wel wakker? Het is toch schandelijk dat zoiets zo lang op zich laat wachten en toch zo simpel uitgevoerd kan worden?

 2. MFS  | 1 september 2006 om 13:55

  Wat zijn de drie projecten waar de 25.000 euro die VBU klaarblijkelijk heeft gehad naartoe is gegaan?

 3. Arjo  | 4 september 2006 om 17:10

  MFS, dat staat gewoon in het jaarverslag VBU 2005.

  “Het geld is in 2005 besteed aan de vernieuwde website van de VBU, een verbouwing van het kantoor om het politiespreekuur mogelijk te maken, een nieuwe computer voor UilenTV en de aanschaf van een laptop voor het bestuur (welke onder andere gebruikt kan worden tijdens ALV’s). Twee projecten zijn helaas niet gerealiseerd, resp. de aanschaf van tikkentellers en de installatie van rookmelders.”

 4. Uilenstede Nieuws » Video: Uilenstede Nieuws 5 september 2006  | 16 september 2006 om 17:55

  [...] CASEMA en internet; werkt het nu eindelijk? Vier verkeersdoden in een half jaar tijd Verhuisweekeind op Uilenstede en Grof vuil Lekker eten op Uilenstede, kan dat? De GAK-torens staan er nog Gratis ophalen Chemisch afval Nooit meer Uilenpop? Rookmelders op Uilenstede Nieuwsrubriek: Video [...]

 5. Uilenstede Nieuws » Algemene Bewoners Bijeenkomst  | 23 april 2007 om 14:54

  [...] Hoe staat het met de rookmelders die op de eenheden zouden worden geplaatst. DUWO verbouwt wel eenheidtoegangen i.v.m. de veiligheid, maar dit punt blijft maar liggen (werd al eens opgebracht in 2005). [...]