Huurverschillen op Uilenstede

26 juni 2008 | VERSTUUR | PRINT   

Er zijn nogal wat posts verschenen op enkele artikelen op het Uilenstede Nieuws over de huren en Servicekosten. En dan vooral op de sterke stijging van de Servicekosten op Uilenstede dit jaar. Die bedraag ruim 10 %. Dus hierbij nog even een korte uitleg.

De huur die je betaald op Uilenstede betaald uit twee onderdelen. De kale huur of rekenhuur, het bedrag dat je betaald voor je woning / kamer zelf, en de Servicekosten; het bedrag dat je betaald voor de levering van allerlei “diensten”, gas, water, electra en gemeentelijke belastingen.

De kosten voor Kabel TV/Radio, Internet en Telefonie (Triple Pay diensten) die je van Ziggo (voorheen Casema) kunt afnemen vallen hier dus buiten. Op eenheden betaal je in je servicekosten wel 0,75 Euro per persoon voor de kabelaansluiting in de keuken.

En verder is nog wel een vraag wat er nu precies met de “kabelgelden” is gebeurd, de ruim kwart miljoen Euro die voor Uilenstede beschikbaar is gekomen i.v.m. de verkoop van de kabel in Amstelveen aan Casema (2001). Maar daarover in een later bericht meer.

Wat bij de kale huur opvalt is dat twee naast elkaar wonende mensen in precies dezelfde kamer toch een ander bedrag betalen. En daarbij betalen de mensen die langer op Uilenstede wonen minder dan de mensen die hier korter geleden zijn komen wonen. Het verschil kan oplopen tot 10 % van de kale huur.

De truuc die de verhuurder, nu DUWO maar voorheen ook Intermezzo, hierbij uitstukt is “huurverhoging per mutatie”. Op het moment dat een kamer vrijkomt en die betrokken wordt door een nieuwe bewoner (mutatie) wordt de huur van die kamer aanmerkelijk hoger dan die voorheen was.

De jaarlijkse huurverhoging per 1 juli voor “zittende” bewoners is namelijk aan een wettelijk maximum gebonden. Dat wordt elk jaar door de regering vastgesteld. Vorig jaar was dat 1,1 % en dit jaar 1,6 %. DUWO vraagt elk jaar de maximale wettelijke huurverhoging.

De relatief lage huurverhogingen van de afgelopen jaren hebben we dus niet te danken aan een sociale verhuurder, maar gewoon aan regeringsbeleid.

De reden van DUWO om een veel hogere huur te willen is op dit moment bij uw Nieuws niet bekend. Ook navraag bij de VBU leverde op die vraag geen antwoord op.

Bron: Uilenstede Nieuws

   Er zijn 10 reacties op
  Huurverschillen op Uilenstede

 1. Tim  | 27 juni 2008 om 11:18

  Je zou voor de lol eens moeten uitzoeken wat de inflatie per jaar is geweest, pak em beet de afgelopen 5 jaar. Kijk dan ook meteen even naar de inflatieverwachtingen voor de komende 5 jaar. De huurstijging dekt deze inflatie niet. De reële huur wordt dus lager!

 2. Arjo (Redactie)  | 28 juni 2008 om 18:13

  Tweede helft jaren ‘90 werden er huurverhogingen tot wel 6,5 % doorgevoerd. De inflatie was toen veel lager dan dat getal. Excuus dat toen werd gebruikt door de verhuurder was dat de “bouwinflatie” veel hoger was dan de “gewone” inflatie.

  Uiteindelijk antwoord dat je van Intermezzo in voorkomende gevallen kreeg, en volgens sommige bewoners nu ook weer van DUWO is: “We mogen het, dus doen we het”.

  Oftewel als de wet het zou toestaan zouden ze graag nog meer vragen.

 3. Marco v. B.  | 30 juni 2008 om 12:19

  @Tim: dan zou je ook eens voor de lol moeten uitzoeken hoe groot de financiële compensatie voor de Duwo geweest is voor de plaatsing van de UMTS-masten op Uilenstede en waarom dat niet doorberekend is naar de bewoners.

 4. Tim  | 30 juni 2008 om 14:50

  Doet dit ter zake? Is Duwo een liefdadigheidsinstelling?

 5. Redactie (Arjo)  | 30 juni 2008 om 14:55

  Ja Tim, dat doet zeer zeker terzake.
  1. DUWO claimt een Sociale Verhuurder te zijn, dat schept verplichtingen.
  2. De houding van de VBU naar DUWO toe. Die moet dus gewoon zakelijk zijn en voor de bewoners proberen “het onderste uit de kan te halen”. DUWO doet dat blijkens zelf ook.
  Ik zie nu nog te vaak een instelling van: “DUWO wil toch het beste voor ons allemaal / ze hebben het zelf ook zwaar.”

 6. Martijn  | 30 juni 2008 om 15:07

  Tim komt op mij erg over als wat ze in Groot-Brittannie een ‘plant’ noemen.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Shill

 7. Ron  | 1 juli 2008 om 01:03

  Tim,

  DUWO roept maar steeds dat ze er voor studenten zijn. Nu gaat de basisbeurs de afgelopen jaren nou niet bepaald omhoog, dus ik snap niet waarom onze huur dan wel moet stijgen.

  De overheid moet eens een integraal beleid voor studenten ontwikkelen en dus ook bijvoorbeeld DUWO aansturen. Nu doet elke ‘balie’ maar wat! :(

 8. Tim  | 1 juli 2008 om 08:13

  Martijn,

  Ik heb 2 jaar naar alle tevredenheid op uilenstede gewoond. Duwo is de beste verhuurder geweest waar ik ooit een kamer gehuurd heb. Het is ook mijn goedkoopste kamer geweest! (terwijl ik bij de andere kamers mijn douche en toilet moest delen).

  Mijn doel is om wat discussie in jullie negatieve houding te mengen. Om zo uit te komen op een gezond kritische houding :-).

  Ron, met alle respect. Leer leven met de boze buitenwereld. Altijd dat gejank over de overheid en Duwo. Met zeuren op een open forum verspil je je tijd!

 9. Tim  | 1 juli 2008 om 08:14

  Toch maar even een stukje nuance voor de achterdochtigen:

  Ik heb niks met Duwo te maken, zelfs helemaal niks met Uilenstede! Onze enige relatie is een huurcontract geweest.

 10. Niet eerlijk  | 1 juli 2008 om 11:17

  Ik krijg zojuist een naheffing van Duwo over 2007. De mensen die hier toen woonden, maar verhuisd zijn krijgen deze niet. Lijkt me niet echt eerlijk dit.

   Laat een bericht achter

De volgende HTML codes zijn toegestaan  

<a href> <b> <code> <i> <strike> <strong>        |    BERICHT