“Batteries not included”

28 augustus 2008 | VERSTUUR | PRINT   

RookmelderDUWO zegt de veiligheid hoog in het vaandel te hebben staan. Daar doen ze ook wel wat aan, maar op het gebied van de afronding gaat het vaak mis. Zo ook nu met de rook- en hittemelders die vorig jaar mei op de eenheden op Uilenstede zijn geïnstalleerd.

Op steeds meer eenheden is gepiep te horen van deze apparaten. Die daarmee aangeven dat de batterijen op zijn en dus vervangen moeten worden. Op zich niet verwonderlijk aangezien deze batterijen volgens de specificatie een jaar meegaan. En deze melders zijn dus nu al ruim 15 maanden op de eenheden aanwezig.

De bedoeling was toendertijd (lees hier) dat deze batterijen door de eenheden bij de VBU zouden zijn om te wisselen (de lege voor nieuwe dus). Tot op heden heeft de VBU echter nog altijd geen 9 Volts batterijen voor deze melders. Deze batterijen moeten door DUWO bij de leverancier worden besteld.

Inmiddels is er wel een toezegging van DUWO dat deze batterijen binnen tien werkdagen beschikbaar zullen zijn. Tenminste als de leverancier zo snel ruim 600 (200 eenheden maal 3 batterijen) van deze dingen kan afleveren. Oftewel DUWO is nu pas overgegaan tot het bestellen van de benodigde batterijen. Dat is dus ruim 15 maanden na de oorspronkelijke installatie. En ook pas na behoorlijk aandringen van de VBU en het Uilenstede Nieuws (lees hier), inclusief  enkele bezoekjes van uw reporter.

Er was vorig jaar ook een plan om de batterijen in de rookmelders te laten verwisselen tegelijk met de jaarlijkse controle van de blusmiddelen. Dat moet één keer per jaar, daar sla je dus twee vliegen in één klap mee. Bovendien weet je zo zeker dat de melders correct werken, met goede batterijen erin.

Het vermoeden bestond dat niet op alle eenheden mensen de moeite zouden nemen om de batterijen om te ruilen. Wel de oude, piepende eruit halen, maar niet daarna ook nog naar de VBU, nieuwe halen en erin zetten. Zeker momenteel niet met de grote moeite die je daarvoor moet doen. Je kan wel 9 Volts batterijen in de winkel kopen (o.a. €1,20 per stuk bij de ZEEMAN), maar of dat nu de correcte zijn weet je natuurlijk niet.

Maar dat plan is door DUWO afgwezen. Waarschijnlijk vanwege het kostenaspect. Zo belangrijk was de veiligheid dus nu ook weer niet. De rook- en hittemelders zelf zijn vorig jaar na jarenlang gesteggel (lees hier, hier en hier) uiteindelijk aangelegd met een Provinciale Subsidie.

Bron: Uilenstede Nieuws

   Er zijn 7 reacties op
  “Batteries not included”

 1. Grammar-Nazi  | 28 augustus 2008 om 13:46

  toentertijd ;)

 2. Bewoner  | 28 augustus 2008 om 16:58

  Wat doet DUWO dan aan de veiligheid? Ik merk er weinig van.

 3. Arjo (Redactie)  | 29 augustus 2008 om 13:52

  Bewoner; Ik heb inderdaad geen voorbeelden in het artikel genoemd. Mijn dank voor het wijzen op deze omissie van mijn kant.

  Voorbeelden: Plaatsen brandmelders, brandweer uitnodigen voor branddemo op IDEE-week, anti-Legionella maatregelen bij waterleidingen.

 4. Controle Blusmiddelen Uilenstede | Uilenstede Nieuws  | 31 augustus 2008 om 12:36

  [...] is dat ook de reden dat het “batterijenprobleem” (lees hier) voor de rook- en hittemelders op Uilenstede niet via deze weg kan worden opgelost. De batterijen [...]

 5. Bewoonster  | 2 september 2008 om 18:52

  Mag ik opmerken dat er in Toren A tot op heden nog GEEN brandmelders zijn geplaatst. Wij wachten al 15 maanden…

 6. Arjo (Redactie)  | 4 september 2008 om 13:14

  Het zal wel iets met de “verbouwing” van deze flat te maken hebben.

 7. trude  | 4 september 2008 om 16:34

  Volgens iemand van DUWO zijn vanaf maandag de batterijen bij VBU te krijgen en mogen we ze zelf vervangen

   Laat een bericht achter

De volgende HTML codes zijn toegestaan  

<a href> <b> <code> <i> <strike> <strong>        |    BERICHT