Jaar uitstel invoering leenstelsel

8 juni 2013 | VERSTUUR | PRINT   

Het ministerie van onderwijs meldt dat de invoering van het leenstelsel in de studiefinanciering een jaar is uitgesteld. Tenminste voor de bachelorfase. Voor de masterfase geldt dat de basisbeurs vervalt per 1 september 2014.

Tenminste als het allemaal door de Eerste Kamer komt. Of zoals de NOS-site kopt: “Leenstelsel: van uitstel komt…?” (klik hier).

Volgens de plannen zou dan het volledige leenstelsel voor de Bachelorstudenten worden ingevoerd per 1 september 2015. Verder zou dan de aflossingstermijn van de opgebouwde studieschuld worden verlengd van 15 naar 20 jaar. Dat zou dan de maandelijkse lasten moeten verminderen voor de terugbetaler.

Het betekend natuurlijk ook dat je dan 5 jaar langer moet terugbetalen. Er gold altijd al een inkomensafhankelijk plafond voor de maandelijkse aflossing. Daar kun je dus nu 5 jaar langer aan vast zitten.

De LSVb (Landelijke Studenten Vakbond) blijft kritiek hebben op de plannen van het ministerie voor de studiefinanciering. Volgens hen gaan er zo’n 23.000 mensen minder studeren als gevolg van de leenplannen.

Bovendien is de LSVb ook niet blij met de dreigende afschaffing van de OV-studentenkaart. Volgens hen zal dat samen met de door de minister gewenste concentratie van studies leiden tot (nog meer) verkeerde studiekeuze’s (klik hier).

Bron: Uilenstede Nieuws, NOS-, LSVb-site

   Laat een bericht achter

De volgende HTML codes zijn toegestaan  

<a href> <b> <code> <i> <strike> <strong>        |    BERICHT