Stemmen, maar op wie?

19 maart 2014 | VERSTUUR | PRINT   

We mogen vandaag allemaal stemmen voor de gemeenteraad. Tenminste als je vandaag 18 jaar of ouder en Nederlander bent (of al 5 jaar legaal in Nederland verblijft). Maar op wie en welke partij?

Wie doen er mee?

Er doen in Amstelveen vandaag 9 partijen mee aan de verkiezingen. Dezelfde negen partijen als bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010 (lees hier).

Dat zijn op volgorde van het meest aantal stemmen bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen: VVD, Democraten 66 (D66), GroenLinks (GL), Partij van de Arbeid (PvdA), Burger Belangen Amstelveen (BBA), CDA, SP (Socialistische Partij), Ouderen Combinatie Amstelveen (OCA) en ChristenUnie (CU).

Waar zal ik eens op stemmen…

Er is  geen stem- of kieswijzer voor de gemeente Amstelveen beschikbaar. Amstelveen vond het blijkbaar niet nodig of te duur om die voor onze gemeente aan te vragen. De kosten voor zo’n online kieshulp liggen ergens tussen de €5.000 en €15.000.

Op de site van de gemeente Amstelveen is wel een PDF te downloaden met een vergelijking tussen de verkiezingsprogramma’s van alle deelnemende partijen op een tiental onderwerpen. De lengte is 33 (!) pagina’s. Klik hier voor de verkiezingspagina van de gemeentesite. Scroll naar benenden naar het kopje: “Programmavergelijking 2014-2018″.

Ook is er maandagavond een debat geweest tussen de Amstelveense lijsttrekkers van alle partijen. Dat is online te bekijken: Klik hier.

Het huidige college van wethouders wordt gevormd door: VVD (9), BBA (4), CDA (4), OCA (1) en CU (1). Vijf partijen met 19 van de in totaal 37 raadszetels.

VVD, BBA, CDA en CU leveren elk één wethouder. 

De huidige oppositie wordt dus gevormd door: D66 (6), GL (5), PvdA (5) en SP (2). Vier partijen met in totaal 18 raadsleden.

Heeft mijn stem wel nut?

Er zijn ruim 61.000 stemgerechtigden in Amstelveen die dus in totaal 37 gemeenteraadsleden mogen kiezen. Op Uilenstede wonen zo’n 2.700 stemgerechtigden (de 600 á 700 Short Stay buitenlandse studenten mogen natuurlijk niet stemmen). Dat betekend dat Uilenstede ruim anderhalve zetel (één zetel is 1650 stemgerechtigden) vertegenwoordigd.

Bij de vorige verkiezingen (lees hier) kwam 54% op in Amstelveen. Als alle Uilenstedebewoners gaan stemmen zouden ze dus ruim 3 zetels kunnen bepalen.

Bij de vorige verkiezingen werden dan ook drie Uilenstedebewoners rechtstreeks in de raad gekozen (lees hier).

Maaike Veeningen, lijsttrekker van D66, Tom Ponjée nummer 4 van de VVD-lijst en Axel Boomgaars, lijsttrekker van GL. Laatstgenoemde woont nog steeds op Uilenstede.

Er werd uiteindelijk zelfs een vierde Uilenstedebewoner in de gemeenteraad geïnstalleerd: Patrick Adriaans, nummer 2 van de SP-lijst (lees hier).

Bron: Uilenstede Nieuws, gemeentesite

   Laat een bericht achter

De volgende HTML codes zijn toegestaan  

<a href> <b> <code> <i> <strike> <strong>        |    BERICHT