Definitieve uitslag verkiezingen

24 maart 2014 | VERSTUUR | PRINT   

Afgelopen vrijdag, 21 maart, heeft het hoofdstembureau van de gemeente Amstelveen de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart (lees hier) vastgesteld.

De uitslag is wat de zetelverdeling tussen de verschillende partijen betreft exact dezelfde als de voorlopige uitslag (lees hier). De huidige coalitie van VVD (9), BBA (4), CDA (3), CU (1) en OCA (2) houdt dus haar meerderheid van 1 zetel: 19 van de 37. Het CDA is er weliswaar één verloren, maar de Ouderen Combinatie Amstelveen (OCA) heeft haar zetelaantal verdubbeld van 1 naar 2.

Voor de exacte uitslag, percentage stemmen en zetels per partij, kun je naar de betreffende pagina van de site van de gemeente Amstelveen: Klik Hier. Onderaan deze pagina bevinden zich ook nog een aantal pdf-jes met de uitslag per stembureau (de Griffioen op Uilenstede is stembureau 18), per partij en de officiële vaststelling van de uitslag.

Als je de lijst even doorkijkt zal je opvallen dat de SP meer stemmen heeft gehaald dan BBA (Burger Belangen Amstelveen), respectievelijk 3.474 tegen 3.233, maar toch een zetel minder heeft: 3 tegen 4.

Dit is het gevolg van de lijstverbinding die BBA met de OCA is aangegaan (beiden lokale partijen). Daardoor valt de restzetelverdeling beter voor hen uit. Ook de VVD met het CDA en Groen Links met de PvdA hadden een lijstverbinding.

Verder valt op dat het aantal stemgerechtigden met bijna 5% is gestegen, van 60.922  in 2010 naar 63.886 nu. En een opvallende stijging in het aantal blanco stemmen; van 55 naar 107, en ongeldige stemmen: 73 naar 137.

Wel was de opkomst iets hoger dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen: 55,41 % tegen 54,79 %.

Bron: Uilenstede Nieuws, website gemeente Amstelveen

   Er is 1 reactie op
  Definitieve uitslag verkiezingen

  1. peter  | 26 maart 2014 om 12:33

    Uilenstedenieuws? Lijkt meer Amstelveen nieuws.

   Laat een bericht achter

De volgende HTML codes zijn toegestaan  

<a href> <b> <code> <i> <strike> <strong>        |    BERICHT